Choć sekcja przepisy powstała juz dawno, nie miałam okazji zaprezentować własnego przepisu , zajeta obowiązkami i probwaniem wszelkich nowości ;] Dzis chce wam zaprezentować, moj pierwszy i na pewno nie ostatni domowy ziołowy chleb z sezamem. Jest po prostu przepyszny, bardzo prosty w wykoaniu jesli przygotujecie sobie składniki jego zrobienie zajmnie wam max. 20 min + czas na urośnięcie i pieczenie. Do tego niesamowicie pachnie tymiankiem i bazylią. Jego zdjęcia umieściłam w poprzednim poście: THANK YOU AND YOU .
Składniki:
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku
- 1,5 łyzeczki suszonej bazyli
- 3/4 łyżeczki oreganio
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 6 łyżek stołowych mleka
- 1/2 badż 3/4 szkolanki przegptpwanej/mineralnej wody
- 1,5 łyżeczki cukru
- 250g przesianek mąki pszennej
- świeże drożdze 30g
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzać oliwę , zdjąc z ognia i dodać wyciśnięty czosnek i zioła.
2. Drożdze wymieszać z mąką pszenna i kukurydziana, solą i cukrem.
3. Do suchych składników dodać oliwę i wymieszać, po czym zacząć zagniatać i rozpuścic w mleku. Nastepnie kiedy będzie zbyt suche dodać trochę wody.
4. Zostawic do wyrośniecia powinno byc 2 razy większe.
5. Formę wyścielic papierem bądż posmarować oliwą, piec w temp. 180 - 200 stopni ,przez 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz